Barion Pixel DIY - padlófestés - GreenWay Candle Szójagyertya

10 000 Ft FELETTI RENDELÉS ESETÉN INGYENES SZÁLLÍTÁS!

DIY – padlófestés

Unod már a régi padlót?

Nálad is sötét és nyomasztó a lakás összhatása?

Padlófestésen gondolkozol?

5 ok, amiért vágj bele és 5 ok, amiért semmiképp!

Egyre többen vesszük a bátorságot, hogy kipróbáljuk a padlófestést, pedig rengeteg buktatója van, melyeket érdemes átgondolni, mielőtt belekezdünk.

Fenti mondataim persze nem azt jelentik, hogy nem fognék bele még egyszer, inkább csak szeretném Veletek megosztani az alapvető hibákat és rávilágítani azokra az élethelyzetekre, amikor szerintem a padló lefestése jó választás, és milyen helyzetekben nem ajánlom.

Amikor legelőször hallottam a padlófestésről, valami egészen bonyolult dolog jutott eszembe, így hát évekig halogattam, bízva abban, hogy esetleg mégis megtetszik a barna járólap, de sajnos nem ez történt.

Lakberendezőként ma már csak nagyon indokolt esetben javasolnék sötét, barna padlót, persze évekkel ezelőtt, amikor még “csak” ösztönből válaszottam ki bútorokat és anyagokat, akkor néhány szempont eszembe sem jutott.

Például, hogy a bútorok nem kelnek életre a barna járólapon vagy a zöld növényeim keltette kellemes érzetet szinte leöli a padló. Mindemellett a sötét szín szűkíti a teret és az otthonok többségében lehangoló látványt kelt.

Mióta lakberendezési tanácsadással is foglalkozom, sokan érdeklődtök, hogy mennyire értek egyet a padló lefestésével és bevallom, eddig csak a falon lévő csempét vettem kezelésbe egy évvel ezelőtt, így mindenképp tapasztalatot akartam szerezni a padlófestési témában is, hogy minél inkább tudjak nektek ebben is tanácsokat nyújtani.

DIY padlófestés  – 5 ok, miért válaszd:

 1. Ha átmeneti, néhány évre szóló megoldást keresel.
 2. Ha olcsó és látványos eredményt akarsz.
 3. Ha a nagyobb bútorok mozgatását a közeljövőben egyáltalán nem tervezed.
 4. Ha világos, letisztult összhatást szeretnél.
 5. Ha olcsó megoldást választanál, szakember bevonása nélkül.

DIY padlófestés – 5 ok, miért ne válaszd:

 1. Ha nincs türelmed napokig ezzel foglalkozni.
 2. Ha kisgyermekes család vagytok és gyakran pottyan le valami a földre.
 3. Ha túl nagy igénybevételnek tennéd ki a padlót.
 4. Ha túl sok víz érné a festett felületet és nem tudod mindig időben szárazra törölni.
 5. Ha gyakran húzod, tolod a bútorokat ide-oda vagy átrendezést tervezel.

Tavaly került sor a konyha elsőkörös megújítására,  a nagy Konyhai megújításra és ekkor estem neki a csempének, de a padlófestés pont egy évet halasztódott, a fenti okokat igyekeztem mérlegelni.

A túl nagy igénybevétel persze teljesen egyedi megítélés, hiszen nálunk két kutya jön-megy állandóan, ráadásul kertes házról beszélünk, ahol gyakorlatilag sokkal több piszkot hordunk be a cipőnkkel, mint egy lakás esetében, ahol már a folyosón lekopik az utcai por nagy része.

Amit mindenképp javaslok: csak akkor kezdj bele, ha több napot rá tudsz szánni a munkálatra, vagy legalább egy-egy helyiséggel tudsz végezni egyszerre. A nappalit két ütemben festettem le, egy hét eltéréssel és sajnos kicsit látszik, hogy meddig tartott az első nekifutás és hol kezdődik a következő szakasz.

Nagyobb bútorokat semmiképp sem szabad a festett padlón tologatni, mert a legtöbb esetben biztosan le fogja koptatni a felső rétegeket a mozgatás. Mindig használj bútorvédő filcpárnákat a székek és asztalok lábaira, hogy megvédd a felületet.

5 hiba, amit én is elkövettem padlófestéskor:

 1. Nagyon kell ügyelni a maszkolásra! Néhány helyen nekem sem ragadt meg kellőképpen a maszkoló szalag és a festék a bútor lábazatát is érte, illetve van olyan hely, ahol a padlófesték lett picit hiányos.
 2. Légy precíz a padló előkészítésénél! Ne sajnáld az ecetet: alaposan dörzsöld át a felületet, különben az alapozó nem tapad eléggé és már néhány napon belül le fog peregni a festék. Sajnos a konyhában  egy elég nagy folt keletkezett emiatt, de kijavítottam és most már nem látszik.
 3. Ne spórolj az anyaggal! Ügyesen terítsd el a hengerrel a festéket; ne tocsogjon, de ne is legyen foltos.
 4. Szánj időt a munkára! Nekem két hétig húzódott a dolog. Ha mégsem tudod egyszerre megoldani a festést, akkor a fugák mentén hagyd abba, majd onnan folytasd tovább.
 5. Az erősebb igénybevételnek kitett felületeket védd szőnyeggel! Először sajnos nem ezt tettem, meg is lett az eredménye néhány napon belül. Egy futószőnyeget szerezz be a konyhabútor elé, hiszen a lepottyanó eszközök így nem sértik majd fel a festett padlót.

A fentieken túl, örülök, hogy bevállaltam és lenyűgöz a látvány is, hiszen mindig erre vágytam!

A munka leírását rögtön kezdem is a lényeggel;  mutatom, milyen volt a konyha a barna padlóval és milyen lett a végeredmény padlófestés után:

De vajon milyen kellékeket használtam?

 Mikor eldöntöttem, hogy belevágok a padlófestésbe, pont egy olyan hétvége következett, amikor hirtelen lehűlt az időjárás és havazott, amitől kicsit be is pánikoltam, hiszen ajtót, ablakot nem tudtam nyitni, szellőztetésre alig volt lehetőségem és a festék is nehezebben száradt.

A HARZO termékcsaládot már jól ismertem, ezt használtam a falicsempe lefestésénél is és padlóra is ajánlották, igy aztán nem hezitáltam sokat.

A hídképző alapozó, a HARZO T-16 -ot használtam most is, mivel költséghatékony megoldást kínál, valamint vízbázisú a festék, tehát szaga sincs és hamar szárad.

Eszközök:

 1. Maszkoló szalag
 2. Ecet
 3. Ecset, teddy-henger, festéklehúzó tálca.
 4. HARZO T16 alapozó
 5. Vízbázisú zománcfesték: TRINÁT AQUA zománcfesték

A padlófestés folyamata tulajdonképpen megegyezik a csempe festésével, szóval lássuk:

 1. Padló tisztítása, zsírtalanítása: erre legjobb az ecet. Jó alaposan dörzsöljük a felületet!
 2. HARZO T16 alapozó felhordása először a fugákba ecsettel, majd teddy-hengerrel a padlólapokra.
 3. Néhány óra száradási idő után bármilyen vízbázisú zománcfestékkel lefesthetjük a felületet 1 vagy 2 rétegben, sötét padló esetében akár 3 réteg is szüséges lehet.
 4. Betartva a száradási időt, óvatosan ráléphetünk, de terhelni csak később szabad.

Nézzük a képeket:

Mindent egybevetve nagyon-nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.  Végre jóleső érzés benyitni az otthonunkba és sokkal jobban érvényesülnek a bútorok is.

A hibákat tudomásul vettem és tapasztalatot szereztem, hogy hol lehet elrontani a padlófestést, ezért bízom benne, hogy a leírtak alapján Ti is könnyebben tudtok majd dönteni mellete vagy épp ellene.

Élethelyzeteink nem egyformák, ezért nem tudom azt mondani, hogy mindenképpen fessétek le Ti is a padlót. Tény, hogy az eredmény eddig nagyon megnyugtató; hiszen a két kutya tapossa rendesen. 😉

Próbáljátok ki bátran, ha úgy érzitek, megoldást jelenthet számotokra is a padló lefestése!

Állandó inspirációkért kattintsatok az Instagramon profilomra:

https://www.instagram.com/greenwaydsgn/

Bemutató videó

 

Puszi,

Ildi

SaveSave

SaveSave

Tagged , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X
CSATLAKOZZ HOZZÁNK!
10% kedvezményt adunk első rendelésedből!
  FELIRATKOZOM!
  Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és tudomásul vettem