Barion Pixel

Hygge – mit jelent és mire tanít bennünket a dán életérzés

Évek óta divatos életérzés a hygge, mely hazánkban is hódít – ám egyelőre főként az őszi/téli időszakban örvend igazán nagy népszerűségnek.

De mit jelenthet számunkra és milyen pozitívumot hozhat életünkbe ez a dán kifejezés?

A hygge azt jelenti, élvezem a komfortos környezetet, a meghitt pillanatot, melyben épp családommal, barátaimmal vagy akár magam vagyok.

A hygge egy életérzés, melyben mindenki megtalálhatja azt a békés, megnyugtató hangulatot, melyet mindig is keresett.

Alapvetően azt gondolhatnánk, hogy a hétköznapokban is egyszerűen le lehet lassulni, bármikor megpihenhetünk és feltöltődhetünk, hiszen mindenünk megvan hozzá. Van egy nyugodt sarok a lakásunkban, főzhetünk egy csésze teát, süthetünk egy finom süteményt.

Ám ezeket a dolgokat tudatosság nélkül, kapkodva és szinte megélés nélkül is elvégezhetjük, miközben sem magunkra, sem környezetünkre nem figyelünk.

A hygge jelentése és üzenete ennél jóval több:

legyünk tudatosak abban is, ahogyan társas kapcsolatainkat megéljük, ahogyan családunkkal, barátainkkal töltjük szabadidőnket. A panaszkodás helyét vegyék át a pozitív, inspiráló gondolatok, a fast food helyét vegyék át a kézzel készült, ízletes ételek, a lámpafény helyét vegye át egy gyertya lángja és szívünket töltse meg a remény és a törődés.

Egy-egy rohanó nap vagy húzós munkával eltelt hét után egyáltalán nem könnyű jelen lenni saját életünkben, ráadásul oly sok időt töltünk a virtuális világban, hogy onnan kiszakadni szinte lehetetlen.

Kezdetben sokat segíthet az alábbi néhány dolog, mely támogatja lelkünk megnyugvását:

 

5 tipp a hygge életérzés gyakorlásához:

1. Hangulatos fények: gyertyagyújtás, finom, számunkra kedves illatok égetése
2. Kontakt a természettel: termések, falevelek, különböző növényi “dekor” gyűjtögetése egy-egy séta során
3. Odafigyelés: jelen lenni a saját életünkben és támogatni másokat is ebben
4. Hála: köszönjük meg, amink van és szeressük a legkisebb apróságot is az életünkben, ezzel támogatva önértékelésünket.
5. Béke és menedék: kerüljük el a vitákat, legyünk megértőek és tekintsünk otthonunkra egy kis kuckóként, ahol mindenki egyetért és vidáman telnek az együtt töltött percek.

Próbáljátok ki!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!
10% KEDVEZMÉNYT ADUNK ELSŐ RENDELÉSEDBŐL!
    FELIRATKOZOM!
    Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és tudomásul vettem